Terug naar overzicht

05 april 2017

MVO voor CAM: Vrienden van Meander

Gesprek tussen Tom Storm van CAM en Welmoed van Boven van Meander Medisch Centrum

Wat betekent MVO voor Cam nu eigenlijk? Het zit zo: voor Cam zoeken we de maatschappelijke betrokkenheid dicht bij huis. We focussen ons 100% op de zorg in Nederland met aandacht voor de user-experience. Daardoor zitten we met onze dagelijkse werkzaamheden dicht op de zorgmedewerker en de cliënt. Ook de medewerkers van Cam zijn soms cliënt en dan hoor/zie je hoe onze relaties meer proberen te doen voor hun ‘user-experience’ dan dat wat binnen bereik ligt van het ziekenhuis. Daarom is Cam sinds 2012 lid van “de Vrienden van Meander” en is het tijd voor een interview.

Tom: Vandaag zit ik weer samen met Welmoed oude koeien uit de sloot te halen en we denken terug aan hoe de participatie van Cam in “De Vrienden van Meander” eigenlijk begon en wat we al gedaan hebben in de afgelopen jaren.

Welmoed: Aan het begin van ons lustrumjaar denk ik weer terug aan de beginperiode van “De Vrienden van Meander”. We zaten nog in de Lichtenberg en een veelzijdig bestuur – onder leiding van Annemieke Vermeulen – was vol enthousiasme aan de slag gegaan om geld op te halen voor de geplande nieuwbouw aan de Maatweg. Er werd een enorme ambitie uitgesproken om in korte tijd een miljoen euro op te halen voor tien mooie projecten, die niet uit regulier ziekenhuisgeld betaald konden worden.

Tom: En volgens mij hadden jullie de toenmalige (ICT)leveranciers al snel op het vizier. Hoe kon ik zo’n samenwerking naast op IT-gebied nu óók op het maatschappelijk verantwoorde terrein weigeren. Hoe kwamen jullie op het idee en wie moest je allemaal benaderen?

Welmoed: Cees Meijers was hier toen vanuit de Raad van Bestuur intensief bij betrokken. Vanuit afgebladderde kamertjes met tikkende leidingen werden onder het genot van broodjes kroket de leukste plannen bedacht. Hoe gaaf was het om in die tijd één van de eerste bedrijfsvrienden te verwelkomen. Een paar leveranciers van Meander waren in 2012 benaderd om structureel een steentje bij te dragen aan projecten die echt het verschil konden maken. Een familiekamer, een kindvriendelijke aankleding, comfortabel meubilair voor de meest zieke patiënten en nog veel meer. Jij hebt geen moment geaarzeld en hebt direct je medewerking toegezegd.

Tom: Oh ja, de familiekamers met de speciaal ontworpen zit/slaapbank. Mooi project. Wat ik ook bijzonder vond, was dat de Vriendenstichting ook haar vrienden betrokken hield bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Ik kan me nog een middag herinneren waar we gekleed met speciale schoenen, hesje en helm door een kaal Meander liepen. Een indrukwekkend  groot gebouw met lange gangen, beton, beton en nog eens beton. Ook de locatie van de familiekamers was al bekend, maar je zag alleen beton.

Welmoed: Ook denk ik terug aan de Dokters & Zustersloop in 2013. Een afscheidsloop van de oude locaties naar de Maatweg. De 10 kilometer lopers waren in operatiekleding en de 5 kilometer lopers in verpleeguniform. Een lange blauwwitte stoet lopers sierde de straten van Amersfoort en trok veel bekijks. Alle 1500 startnummers in de paarse Cam IT stijl waren hetzelfde: 23-12. Op 23 december 2013 hebben we immers onze oude stek op de berg ingeruild voor een spiksplinternieuw en geweldig ziekenhuis! Wat een superevenement waar Cam  de trotse hoofdsponsor van was.

Tom: Het was inderdaad een mooi moment om zoveel lopers te zien met paarse nummers.

Welmoed: “Dit moeten wij als bedrijf doen en dit zouden veel meer bedrijven moeten doen. Een kleine geste levert zo’n hoop plezier op!” zei Tom in 2012. En ja, het heeft gewerkt. De dromen zijn uitgekomen en nu anno 2017 bouwen we verder aan een modern mensenhuis voor iedereen. Inmiddels is Cam nog steeds Vriend van Meander en daar ben ik ontzettend blij mee. Samen kan je zoveel meer doen. Een belangrijk gebaar voor de vele patiënten en hun naasten die vaak een moeilijke periode moeten doormaken. We hopen dat de samenwerking nog lang mag duren en dat we nog meer ludieke en belangrijke acties kunnen doen.

Tom: Volgens mij is Meander nog niet klaar met Cam en dit geldt ook andersom, daarbij hebben we nog te veel wensen toch?

Zie: Vrienden van Meander

Geïnspireerd en benieuwd wat
CAM voor u kan betekenen?

Neem contact op

knp_cam